Wiki for cykelhjelme anno 2023

Leder du efter den bedste cykelhjelm til børn? Vi ved, at det kan være en udfordring at købe den perfekte cykelhjelm til dit barn, så derfor har vi samlet de bedste råd og alle informationer du skal bruge til at finde den rigtige cykelhjelm til børn. Der er også mange bonusoplysninger som kan bruges, når man vil købe en hjelm til voksne eller unge / teenagere. Vores råd er baseret på 20 års erfaring indenfor cykelhjelme-branchen, herunder 10 års som direktør for ABUS Nordic (vores CEO Kim Møller-Nielsen). Du skal se denne artikel som et opslagsværk, en slags wiki for cykelhjelme 💪 God læselyst!

Er det lovpligtigt at køre med cykelhjelm

Lad os starte med det nemmeste (overraskende nok) - lovgivningen. Det er ikke lovpligtigt i Danmark at køre med cykelhjelm, når du cykler, kører på rulleskøjter, skateboard, sidder i cykelstol eller ladcykel, osv. Der har været diskussion om behovet for at indføre lovgivning på området i årevis, men fx. Dansk Cyklistforbund er imod en sådan lovgivning. Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser også, at brugen af cykelhjelm er i stigning i Danmark, og brugen faktisk er større end i Sverige, hvor der er lovgivning for børn. Så noget tyder på, at vi ikke behøver lovgivning!

Eneste område, hvor der er lovgivning omkring brug af cykelhjelm, er når du kører på et motoriseret køretøj som elløbehjul eller motoriseret skateboard. Det har været en lov siden 2022. Her skal man bruge en godkendt cykelhjelm (EN1078 - se afsnit længere nede). Nu spørger du nok: "er det så lovpligtigt at bruge cykelhjelm når man kører på elcykel?". Svaret er pudsigt nok nej! Selvom brugen af elcykler efterhånden har overgået brugen af elløbehjul, så er det ikke lovpligtigt at bruge hjelm, når du kører på elcykel. Vi følger udviklingen og vil opdatere vores tekst, hvis noget ændres. Men lad os slå fast: brug nu hovedet og brug derfor hjelm, uanset hvad!

Hvilke typer hjelme er der og hvilke er specielt populære cykelhjelme i 2023?

De fleste cykelhjelme falder i seks forskellige kategorier: landevejs-, mountainbike-, skate-/BMX-, pendler-, børne- eller elcykelhjelme. Forskellighederne ligger i anvendelsen, og såldes kan der også være store prismæssige forskelle. Vi har samlet information i artiklen her, hvor vi også giver vores anbefalinger til gode køb i vores sortiment og også i andre varemærkers sortiment. Det er vigtigst for os, at du finder den perfekte hjelm til dit behov, for det er den optimale måde, at øge sikkerheden på. Læs mere her...

Crazy Safety kids helmet - Blue SharkConvertible “Full Face” Helmet for youngstersBlack Road Helmet for adult and teenagers

Hvordan vælger jeg den rigtige cykelhjelm?

Det vigtigste er, at du vælger en hjelm, der passer til dig/dit barn og som du kan lide - komfort og pasform er nøglen til, at hjelmen bliver en tro følgesvend på alle cykelture.

Derfor bør du altid fokusere på de tre elementer:

  • Størrelse. Du kan helt sikkert finde en cykelhjelm til din hovedstørrelse. Sørg for at måle omkredsen af dit hovede fra pande (to fingre fra øjenbrynene) og om til nakken for at finde den rette størrelse. Vi har lavet en mere uddybende artikel om, hvordan man måler hovedtørrelsen for at finde den helt rigtige helm her. Det skal bemærkes, at har du et ret stort hovede (fra 62-65cm), så er der ikke mange modeller derude, men vi anbefaler ABUS Urban I 3.0.
  • Anvendelsen. Sveder du meget, når du cykler, er det bedst med god ventilation (mange ventillationshuller) og udtagelige puder (det har de fleste hjelme).
  • Specielt til børn ved vi, at hjelmen bliver brugt, hvis barnet elsker den! Brug derfor tid på at finde den rette variant med det helt rette design, der falder i barnets smag. Det er tydeligt på den tilbagemelding vi får fra markedet, at fx. vores Crazy Safety Animal hjelme er hjelmen, som børn aldrig glemmer fordi der er så mange dyr i forskellige farver. Forældrene skal ganske enkelt ikke huske barnet på at bruge cykelhjelmen - det kommer helt af sig selv!

Hvordan tilpasser jeg cykelhjelm til en optimal sikkerhed?

Det er meget magtpåliggende for os at gøre, hvad vi kan for at anvendelsen af en cykelhjelm bliver bedre. Alt for mange har indstillet cykelhjelmen forkert (den skal for eksempel sidde vandret), og så opnår man altså ikke den optimale beskyttelse, så bliver det lidt ligegyldigt. Som at sætte et par sikkerhedsbriller på panden.

Vi har lavet en artikel med alle de gode råd til justering af din cykelhjelm så den kan sidde korrekt - uanset om det er til dig selv eller til dit barn - fokus er at beskytte hovedet bedst muligt! Du finder artiklen med mange gode råd her...

Sådan finder du størrelsen på en børnecykelhjelm

Den vigtigste del i at finde den rigtige størrelse cykelhjelm ligger i at måle barnets hoved, før du vælger imellem de mange forskellige hjelme på markedet. Det gælder faktisk alle aldre. 

For at få den perfekte cykelhjelm til børn, skal du måle barnets hoved. Brug et målebånd til at måle omkredsen af hovedet, og se derefter producentens størrelsesinformation. Det er lige meget, om mærket hedder ABUS, Nutcase, MET, Giro, Bell eller om det er en af alle vores cykelhjelme fra Crazy Safety - de er alle målt på samme måde.

Sørg for at undersøge anmeldelser fra kunder, der bruger det samme produkt. Disse kan give uvurderlig indsigt i, hvor godt en bestemt hjelmmodel faktisk sidder på hoveder! Det er ikke altid nok, at størrelsen passer - selve pasformen kan variere på hjelmene.

Få fagfolk til at hjælpe med at bestemme passende størrelse, hvis det er nødvendigt - du kan altid skrive en kommentar til os eller sende os en e-mail, og vi vil med glæde hjælpe!

Cykelhjelm børn - hvilke sikkerhedsfunktioner skal jeg kigge efter?

Langt de fleste hjelme cykelhjelme er sikkerhedsgodkendt efter EN1078, som er den Europæiske CE standard. Det skal fremgå af en label inde i hjelmen, hvornår og hvor den er produceret og om den er godkendt efter EN1078. Alle vores cykelhjelme i Crazy Safety er selvfølgelig godkendt.

En vigtig egenskab at kigge efter i en cykelhjelm er om konstruktionen er inmold (helstøbt). In-mold hjelmekonstruktion betyder at yderskal et støbt sammen med EPS materialet, hvilket skaber en mere langtidsholdbar og let cykelhjelm.

Den visuelle effekt af hjelmen er også vigtig. Vi anbefaler alle børn at cykle med hjelme, hvori der er monteret lys i nakken for ekstra beskyttelse. Det er vigtigt at understrege, at det aldrig kan erstatte en almindelig godkendt baglygte, fordi en sådan skal være fastmonteret på cyklen. Men uanset hvad, så øger man synligheden i mørke. Og er man på løbehjul eller rulleskøjter skader det jo heller ikke at være mere synlig i trafikken. Nogle cykelhjelme har reflekser, enten påsat skallen eller også i stropperne. Det øger synligheden.

Hvad kan jeg gøre for at opmuntre til brug af hjelm?

For at opmuntre dit barn til at bruge cykelhjelm, skal du introducere cykelhjelm tidligt. Lad dit barn fornemme, at uanset om man cykler, kører på løbehjul eller trehjulet cykel, sidder i en ladcykel osv. så bruger man hjelm.

Så længe hjelmen sidder ordentligt, så lad dit barn vælge sin nye cykelhjelm. Børn vil være mere tilbøjelige til at bære en hjelm, hvis de har valgt den selv, og den har et attraktivt design. Det gælder jo også om, at de skal huske hjelmen, og så er det en god idé, at selv små børn er med til at vælge.

Voksne bør være et eksempel og også bære hjelm, når de cykler! Heldigvis ser vi, at mange forældre bruger cykelhjelm, nu de gerne vil have deres barn til at gøre det samme. Man kan lige så godt cykle sikkert - hele familien!

Baggrund for alle vores hjelme - også børne cykelhjelme

At sikre dit barns sikkerhed, mens de er på farten, kan være et spørgsmål om liv og død. Derfor motiverer det os i Crazy Safety at lave den helt rigtige cykelhjelm til dit barn. Vores Crazy Safety Animal er en sej cykelhjelm, men det er også en cykelhjelm til børn, som de fleste børn kan lide, fordi der er forskellige dyr i forskellige farver. Vi elsker at introducere nye designs af cykelhjelme, der i fremtiden kan være med til at sikre dit barns hoved - eller måske dit eget!

Tak fordi du læste med!, Hvis du føler, at vi mangler noget, eller gerne vil have vores hjælp til at vælge en cykelhjelm, så lad os det vide i kommentarerne!

På teamets vegne

Zdenko og Kim, Crazy Safety